Fizikalna terapija Stijepo Jarak

TERAPIJE

GAME READY


 • Game Ready je jedinstveni medicinski uređaj koji pruža idealnu terapijsku kombinaciju krioterapije i intermitentne pneumatske kompresije. Koristi se za liječenje akutnih (sportskih) ozljeda mekog tkiva, u postoperativnoj primjeni i u sportu za regeneraciju nakon treninga ili utakmice.
 • TERAPIJSKE PREDNOSTI:
 • Učinkovitije od statičke kompresije
 • Oponaša prirodne mišićne kontrakcije „pumpajući“ edem van iz ozlijeđenog tkiva, što sprječava oštećenje tkiva i potiče ubrzani proces oporavka
 • Stimulira cijeljenje tkiva
 • Povećava dotok krvi i kisika do mjesta ozljede
 • Optimizira limfnu drenažu
 • Ne postoji mogućnost smrzotine
 • Smanjuje potrebu uzimanja oralnih anelgetika
 • Omogućava brz oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima
Ukoliko ste pretrpjeli ozljedu mekog tkiva ili trebate biti podvrgnuti ortopedskoj kirurgiji, a želite se što prije vratiti aktivnostima i svakodnevnom životu, jedan od aparata koji vam može pomoći u tom cilju je Game ready aparat.

OPŠIRNIJE

DRY NEEDLING


Dry needling je tehnika koju fizioterapeut koristi (fizioterapeut koji je educiran za Dry needling) za liječenje miofascijalne boli. Tehnika je u kojoj se koristi “suha” igla, bez lijekova ili injekcije, umetnuta kroz kožu u području mišića, u bolnu točku (trigger točka). Često se koristi, za opisivanje dry needlinga, termin intramuskularna manualna terapija.

Dry needling nije akupunktura; praksa koja se temelji na tradicionalnoj kineskoj medicini i izvodi je liječnik. Dry needling je dio modernim principima zapadne medicine, temelji se na istraživanjima.

Što je TRIGGER TOČKA?

Trigger točke ili žarišne točke su mjesta na mišiću koja su bolna na pritisak te se ta bol širi i u druge dijelove tijela.

Kakve igle se koriste?

Dry needling uključuje sterilne tanke igle koje prodiru u kožu i stimuliraju trigger točke, mišićno i vezivno tkivo. Igla omogućuje ciljati tkiva koja nisu manualno opipljiva.

Zašto Dry needling?

U slučajevima kada Dry needling koristi fizioterapeut, to je obično tehnika koja je dio većeg plana liječenja. Fizioterapeut koristi Dry neegling s ciljem oslobađanja ili deaktivacije okidača za ublažavanje bolova ili poboljšati raspon pokreta. Istraživanja pokazuju da Dry needling poboljšava kontrolu boli, smanjuje napetost mišića i normalizira disfunkcija krajnjih motornih ploča, mrežu na kojima se živčani impulsi prenose na mišiće. To može pomoći ubrzati pacijentov povratak u aktivnu rehabilitaciju.

Da li Dry needling boli?

Kod zdravih mišića osjeća vrlo mala nelagoda kod umetanja igle. Međutim, ako je mišić osjetljiv i napeti ili ima trigger točke unutar njega, pacijent će osjetiti osjećaj kao grč mišića.

Kod kakvih bolova i medicinski stanja se može koristiti Dry needling?

Gotovo svatko doživljava razne probleme i bolove, kao što su:

 • Akutna / kronična ozljeda
 • Glavobolja
 • Bol u leđima
 • Bol u vratu
 • Tendinitis
 • Grčenje mišića
 • Išijas
 • Bol u koljenu
 • Fibromijalgija
 • Teniski lakat
 • Patelofemoralni sindrom
 • Sindrom prenaprezanja

Ima li Dry needling nuspojave?Nuspojave se mogu razlikovati među pojedincima. Nakon tretmana mogu je pojaviti blagi bolovi umišićima ili modrice.


OPŠIRNIJE

DIJAGNOSTIČKI ULTRAZVUK MIŠIĆA


Dijagnostički ultrazvuk mišića radimo kod problema mekih struktura mišićno-koštanog sustava

Kod ozljede ili bolova za koje sumnjamo da su izazvani promjenama na mišićima, tetivama, ligamentima ili drugim segmentima mišićno-koštanog sustava, indicirano je i preporučljivo napraviti dijagnostički ultrazvuk. Dijagnostičkim ultrazvukom dobiti ćemo najbolji uvid u stanje i moći ćemo sa sigurnošću postaviti dijagnozu.

Neka od stanja koja možemo dijagnosticirati ultrazvukom su:

 • kalcifikati u mekim tkivima (tetive mišića rotatorne manžete u ramenu, koljeno, lakat i sl.)
 • parcijalne ili kompletne rupture mišića, tetiva i ligamenata
 • upale i izljevi u burzama i zglobovima
 • hematomi
 • strana tijela u mekim tkivima
 • itd.

Koliko traje pretraga i dali je bolna?

Pretraga traje 20-30 minuta (ovisno o skeniranom segmentu) potpuno je bezbolna, a rezultati su vidljivi odmah.

Kako se pripremiti za pretragu dijagnostičkim ultrazvukom?

Za pretragu je potrebno odjenuti laganu odjeću koju ćete moći lagano skinuti. Morati ćete kompletno skinuti odjeću i nakit sa dijela tijela koje se pregledava.


OPŠIRNIJE

LASER TERAPIJA


Laserska terapija je namjenjena za anti-upalne, regenerativne bio-stimulirajuće i analgetske tretmane, a sama riječ laser znači pojačanje svjetlosti pomoću stimulirane emisije zračenja (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation). Terapija laserom stimulira sintezu kolagena ubrzavajući tako cijeljenje rana, ublažava bol (djeluje analgetski), smanjuje oteklinu, smanjuje ožiljna tkiva, ima toplinsko djelovanje i povoljno djeluje na imunološki sustav. Najčešće se primjenjuje kod: Ozljeda mekih tkiva (traumatske i upalne): istegnuća i rupture tetiva , mišića i ligamenta, hematom, upale tetiva i sluznih vreća (bolno rame, teniski i golferski lakat…) Cijeljenje rana – liječenje trofičkih, varikoznih, dijabetičnih i dekubitalnih ulkusa, cijeljenje opeklina i postoperativnih rana. Oslobađanje od boli: akutne boli ( tenzione, migrenozne i neuralgične glavobolje, lumboishialgija i brahialgija, postherpetična neuralgija); kronične boli( bol u vratu i križima , bol u zglobovima tetivama i mišićima)


OPŠIRNIJE

ULTRAZVUK TERAPIJA


Terapija ultrazvukom se sastoji u primjeni ultrazvučne energije u svrhu liječenja. Koriste se njegovi termički i netermički učinci što zavisi od načina primjene: kontinuirani ili impulsni terapijski UZV. Djelovanje ultrazvuka u terapijske svrhe je mehaničko, toplinsko, fizikalno-kemijsko i biološko. Mehaničko – zbog titraja ultrazvuka prenose se vibracije u tkivo i time nastaje mikromasaža. Često se upotrebljava kod: raznih disfunkcija mekog tkiva uključujući kontrakture zglobova ožiljkastog tkiva, upale tetiva, upale sluznih vreća u zglobovima, spazma skeletnih mišića i boli degenerativnih promjena na zglobovima, bolnih stanja kralježnice, uganuća, sportskih povreda Povećanjem temperature zbog mikromasaže djelujemo na povećanje permeabilnosti staničnih membrana potičemo cirkulaciju i poboljšavamo izmjenu tvari dolazi do poboljšanja cirkulacije i smanjene aktivnosti simpatikusa što dovodi do smanjenog tonusa muskulature smanjenja bolova povećanja elastičnosti tkiva povećanje sposobnosti regeneracije tkiva


OPŠIRNIJE

MAGNETOTERAPIJA


Magnetoterapija oboljšava opskrbu tjelesnih stanica hranjivim tvarima i ostalim tvarima neophodnima za život!

Povećava lužnatost tjelesnih tekućina što je jedna od glavnih značajki zdravog funkcioniranja organizma.
Tjelesne tekućine pod utjecajem magnetskog polja postaju lužnatije, a lužnata tekućina može prenijeti više kisika nego tekućina čija vrijednost pH faktora ide prema kiselosti. Znanstveno je ustanovljeno da je pH vrijednost tjelesnih tekućina zdravog čovjeka veća od pH vrijednosti oboljelog.

Podržava nesmetanu regeneraciju stanica!

Održavanjem elektromagnetske ravnoteže stanica i živčanog sustava.
Stanični potencijal je elekrični potencijal stanice koji kod zdrave osobe iznosi cca 700mV. Kad je čovjek bolestan smanjuje se i potencijal stanica. Također je poznato da naše stanice imaju pozitivan i negativan elektromagnetski naboj. Kad su polovi jednaki po snazi, stanice su u ravnoteži, a naše tijelo je zdravo. Magnetoterapija vraća ravnotežu stanicama.


OPŠIRNIJE

MANIPULACIJE


Manipulacija je lagani trzajni pokret u granici fiziologije zgloba. Koristi se za vraćanje mobilnosti zgloba i smanjenje boli u zglobu


OPŠIRNIJE

MOBILIZACIJE


Opetovano ponavljanje doziranih pokreta i pritisaka u svrhu pomicanja zglobova u željenom smjeru kroz rotacijske i translatorne kretnje. Koristi se za poboljšanje pokretljivosti i normalizaciju zglobne funkcije, smanjivanje mišićne napetosti i bola.


OPŠIRNIJE


VAKUUM TERAPIJA


Cupping terapija (ventuza ) je tradicionalna metoda izlječenja, prisutna u mnogim kulturama svijeta. Cupping je terapija vakumom i jedna od najstarijih metoda preuzeta iz tradicionalne kineske medicine gdje se koriste male staklene čaše – ventuze. U drevnoj kineskoj medicini smatra se da tijelo sadrži “meridijane”. Meridijani su putevi u tijelu kroz koje protječe energija života pod nazivom “chi”. Primjenom ove terapije otvaraju se pore, šire krvne žile – prokrvljujemo tretirano područje, uklanja zastoj u cirkulaciji, uspostavlja narušeni chi (vitalna energija) i izbacuju toksini iz mišića. Ventuze daju vrlo dobre rezultate kod liječenja cijelog lokomotornog sustava: bolno ukočenih leđa, boli među lopaticama, boli u lumbalnom dijelu leđa, išijasa.


OPŠIRNIJE

EXTENZOMAT


Extenzomat je terapeutski stol na kojem težinom tijela pasivno istežemo kralježnicu. Trakcija djeluje na opuštanje mišićja (paravertebralna muskulatura), koje je uslijed bolova uvijek u grču, ali i meka tkiva, te što je posebno važno ligamentarni aparat koji povezuje vrlo složeno zglobovlje kralježnice. Osim toga trakcijom se šire intervertebralni prostori, što direktno smanjuje ili čak eliminira pritisak struktura na korijene živaca kod radikularnih sindroma. Unutar intervertebralnih diskova se stvara podtlak, čime se uvlači dislocirana pulpozna jezgra i smanjuje prolaps ili bulging diska.


OPŠIRNIJE

ELEKTRO TERAPIJA


– ELEKTRO STIMULACIJA

Fizikalna procedura koju provodimo dvokanalnim elektrostimulatorom na kojem možemo birati parametre i provoditi elektrostimulaciju dva mjesta istodobno s ciljem funkcionalnog snaženja mišića. Tretmane provodimo i BTL 6 kombiniranim aparatom za elektrostimulaciju fazičkih ili toničkih mišića ili dvokanalnim stimulatorom koji dajemo u najam za tretmane kod kuće. Tretman provodimo na mišićnoj ili živčanoj točki.

– INTERFERENTNE STRUJE (IFS) IFS su srednjefrekventne struje dobivene interferencijom dviju izmjeničnih sinusoidnih struja unutar tkiva. Prednost ovih struja je što ostvaruju terapijski efekt u dubini tkiva. Terapijski učinak ovih struja je sličan djelovanju DDS:
– smanjenje boli
– smanjenje otekline i upale
– povećanje mišićne kontrakcije
– povećanje lokalne cirkulacije
-ubrzano zacjeljivanje tkiva, samo su način i lokalizacija djelovanja različiti.
Indikacije:
-poremećaji periferne cirkulacije
-ozljede kostiju i zglobova
-sportske ozljede
-ozljede mišića i tetiva
-degenerativna bolest zglobova
-bolna stanja kralježnice
-upalne reumatske bolesti
-poticanje zacjeljivanja tkiva
-stresna inkontinencija

Metal nije kontraindikacija za primjenu ovih struja! To je vrlo važno kod terapije preloma kostiju ili drugih ortopedskih intervencija, kada postoje metalne pločice, šarafi …u tkivu.

– TENS Transkutana Električna Nervna Stimulacija Oblik elektroterapije kojim je postignuta uspješna kontrola boli u bolesnika s različitim akutnim i kroničnim neurološkim i mišićno-koštanim bolestima.
Indikacije:
– postoperativa bol
– bol ginekološkog porijekla
– orofacijalna bol (zubobolja)
– križobolja
– artroza/arthritis
– nesrašteni prijelomi
– bol neuralnog porijekla
– cirkulacijski poremećaji
– glavobolja

– DDS
DIJADINAMIČKE STRUJE (DDS) To su jednosmjerne niskofrekventne impulsne struje polusinusoidnog oblika. Najvažniji terapijski učinci ovih struja su:
– smanjenje boli
– smanjenje otekline i upale
– povećanje mišićne kontrakcije
– povećanje lokalne cirkulacije
– ubrzano zacjeljivanje tkiva
Indikacije:
– artroze i artritis u fazi jakih bolova
– cervikalni i lumbalni sindrom
– radikulopatije
– neuralgije, neuritisi
– distorzije, kontuzije, subluksacije (povrede mekih tkiva)
– algodistrofični sindrom-Sudekov sindrom
– posttraumatske kontrakture (ukočenost zglobova)
– poremećaji periferne cirkulacije


OPŠIRNIJE

KINESIO TAPING


Taping je tehnika koja se bazira na prirodnom procesu izlječenja tijela. Nastala je sedamdesetih godina u Japanu pod imenom KINESIO TAPING. Taping slijedi osnovne principe kineziologije (nauka o pokretu) te olakšava slobodnu pokretljivost tijela.Pružajući podršku mišićima i prateći pokrete tijela taping pomaže tijelu da se samo izlječi. U terapiji se koristi specijalna traka koja po svojim karakteristikama (težina, debljina, elastičnost) je vrlo slična samoj koži.Traka ne sadrži nikakva farmakološka sredstva na sebi. Ljepilo koje je na njoj je hipoalergijski a sama traka maksimalno dopušta disanje kože. Vodootporna je te se pacijenti mogu slobodno tuširati dok je traka nanesena. Nosi se 3-5 dana i zatim se u potpunosti skida sa kože. Zbog svih ovih karakteristika trake taping se može neograničeno koristiti bez ikakvih štetnih posljedica. Taping se koristi za lječenje mišića, nerava i organa u okviru fizikalne terapije ali se takođe može primjenjivati i za poboljšanje rezultata kod sportaša. Primjena u sportu je uvijek najpopularnija pa često možete vidjeti tenisače, bicikliste, plivače izljepljene trakama u boji koje im pomažu u bržem oporavku između napora kao i u saniranju povreda. Primjena u sportu je samo dio metode jer 75% primene je u okviru fizikalne terapije i na pacijentima koji imaju neka oboljenja. Osnovno djelovanje trake je da se na mjestu na koje je nanesena, ubrzava protok tjelesnih tekućina (limfe i krvi) te se tretirani dio bolje ishranjuje, smanjuje se iritacija na receptore u koži, povećava se lokalno temperatura kože. Traka djeluje sa svakim pokretom praveći male nabore na koži pa je segment koji tretiramo praktično 24 sata pod terapijom.


OPŠIRNIJE

UDARNI VAL


Udarni val je akustični fokusiran val koji prenosi veliku količinu energije na bolno mjesto. Ova energija pospješuje proces prirodnog cijeljenja, liječenja, obnavljanja i oporavka na tetivama i mekom tkivu.
PREDNOSTI TERAPIJE UDARNIM VALOM
– Brzo i učinkovito uklanjanje boli
– Obnavljanje pokretljivosti
– Neinvazivan tretman
– Bez anestezije, bez lijekova
– Potrebna su svega 3-5 tretmana
– Nema nuspojava
Terapija udarnim valom primjenjuje se kod kroničnih entezopatija i tendinopatija (upala tetiva i njihovih hvatišta), sa ili bez kalcifikata. Ona se koristi kao alternativa operativnom zahvatu, a poslije neuspjelih ostalih uobičajenih konzervativnih terapijskih metoda.


OPŠIRNIJE

KINETEK


Kinetek predstavlja moderan aparat za pasivno razgibavanje zgloba. Koristimo ga kod smanjenog opsega pokreta koljenog zgloba, najčešće post-operativno, no i kod kontraktura različite etiologije.
Nakon operacije koljenog zgloba iznimno je bitno postepeno povečavati opseg pokreta, a kinetekom možemo dozirati stupnjeve kao i pratiti napredak rehabilitacije.
Aparat radi samostalno, po prethodno unesenim parametrima, a pacijent može samostalno povečati ili smanjiti opseg pokreta putem modernog ekrana, kao i ugasiti aparat ukoliko se pojavi bol. Tretman traje 30 minuta i najčešće prethodi individualnim vježbama.
Rehabilitacija koljenog zgloba kinetekom nakon operacije.
• operacija (rekonstrukcija) prednjeg i stražnjeg križnog ligamenta
• operacije meniska (šav meniska, meniscektomija…)
• operacije kolateralnih ligamenata
• operacije patele
• operacije patelo-femoralnog ligamenta
• mikrofrakture kondila femura
• ugradnja totalne proteze koljena


OPŠIRNIJE

TECAR Diathermy Globus


ŠTO JE GLOBUS DIJATERMJA SA KAPACITIVNIM I REZISTIVNIM PRIJENOSOM ENERGIJE?

Dijatermija –  TECAR sa kapacitivnim i rezistivnim prijenosom energije je inovativni tretman, u širokoj upotrebi na području medicine i fizioterapije (poznat kao T.E.CA.R. terapija). Koristi se u liječenju trauma i mišićno – koštane patologije. Jednako je koristan u kozmetičkim regenerativnim tretmanima, za pomlađivanje kože te u anti-celulitim tretmanima.

KAKO RADI?

Dijatermija sa kapacitivnim i rezistivnim načinom rada provodi se preko aplikatora ili elektroda, koje dovode energiju direktno tamo gdje je potrebno terapijsko djelovanje. Energija u tkivu se proizvodi izmjenom električnih naboja što rezultira sa stvaranjem topline. Stoga, radi se o endogenoj energiji, što se stvara unutar tijela, a koja potiče tjelesne prirodne regenerativne i protu-upalne mehanizme.

Pravilno modulirani porast temperature ubrzava tjelesne prirodne mehanizme u zahvaćenom području, djelujući na upalni proces, edem i bol; poboljšava transport kisika od perifernih arterijskih žila do tkiva, djeluje na disocijacijsku krivulju hemoglobina i mioglobina, što pomaže u porastu rezervi kisika u mišićnom tkivu; ubrzava aktivnost kemijskih medijatora upale uključenih u upalni proces i pozitivno djeluje na iminološki sustav, i na razini tkiva i na razini krvi, isto tako ubrzava aktivnost tkivnih enzima uključenih u oporavak mišićnog tkiva nakon procesa vježbe.

UČINKOVITOST TOPLINSKE TERAPIJE

Za razliku od drugih metoda (IC lampe, lasera, ultrazvuka i elektroterapije), čije djelovanje je ograničeno na površinske slojeve tijela jer njihovo djelovanje dolazi izvana, TECAR sa kapacitivnim i rezistivnim načinom rada može stvoriti duboko terapijsko djelovanje koje doseže duboko unutar tretiranog područja.
Dijatermija sa kapacitivnim i rezistivnim načinom rada se može koristiti selektivno na ciljanim područjima koristeći dva načina rada; kapacitivni i rezistivni.
– Kapacitivni način se preporučuje kod tretiranja tkiva sa manjim otporom (mišići, koža, vezivno tkivo, cirkulacijski i limfni sustav).
– Rezistivni način se preporučuje kod tretiranja tkiva sa većim otporom na prolazak električne energije (koštano tkivo, hrskavično, tetivno i ligamentarno tkivo).
Moguće je izvesti kombiniranu kapacitivno / rezistivnu terapiju ako želimo stvoriti dublje terapijsko djelovanje.

OBNAVLJAJUĆA I PROTU-UPALNA SVOJSTVA

TECAR GLOBUS sa kapacitivnim i rezistivnim načinom rada vrši važnu stimulaciju bioloških i staničnih struktura, što djeluje kao:
– Proizvodnja duboke, jednolične i difuzne endogene topline
– Smanjenje gustoće mišića i vezivnog tkiva
– Povećanje cirkulacije i limfne drenaže
– Povećanje metaboličke aktivnosti i proizvodnje energije
– Povećanje  opskrbe tkiva kisikom i apsorpcije nutrijenata
– Eliminacija metaboličkog otpada
– Re-absorpcija edema i izljeva
– Anelgetski efekt uslijed otpuštanja endorfina i kortizola.

GLOBUS Diathermy sa kapacitivnim i rezistivnim načinom rada je učinkovita terapija čak i za ona tkiva koja su manje reaktivna te koja slabo reagiraju na tradicionalno liječenje.


OPŠIRNIJE

KINEZITERAPIJA


Kineziterapija je medicinska disciplina koja primjenjuje pokret u prevenciji i liječenju prirođenih deformacija, bolesti ili povreda. Kineziterapija je imala različite nazive: medicinska, terapijska, korektivna i funkcionalna gimnastika. Utječe na promijenjene motoričke i funkcionalne sposobnosti pojedinca.


OPŠIRNIJE

Design by Festivus 2019. All rights reserved.